Írta: Adminisztrátor, idő: 2019-02-27 12:46:25

A fizioterápia fajtái

Mi is pontosan a fizioterápia és miben lehet segítségünkre? Mi a különbség a fizio- és a fizikoterápia között? Hiába váltak mára már rendkívül népszerűvé a természetes energiákra épülő kezelések, sokan még mindig nem tudják, eszik-e vagy isszák a fizioterápiát, nem ismerik a fajtáit és nem bíznak a hatékonyságában.

Mi a Levendula Home-nál hiszünk abban, hogy a test és lélek közös gyógyításában komoly szerepet vállalhatnak az ilyen kezelések. Összefoglalónkból megtudhat mindent, amit a fizioterápiáról és annak fajtáiról alapvetően tudni érdemes.

 

A fizioterápia fogalma

A fizioterápia önmagában a természetes energiákra, azaz a napra, a vízre és a levegőre épülő gyógymódokat jelenti. Ezekbe az energiákba nem csak a természetesen létrejött, hanem a mesterségesen előállított természeti energiák is beletartoznak, melyeket leginkább különböző fényterápiák során alkalmaznak. Fizioterápiás gyógymód tehát a gyógyvizes kezelés, a különböző barlangterápiák, mint például a sóbarlang, illetve a mozgás hatásmechanizmusára épülő gyógymasszázs és gyógytorna is.

A fizikoterápia, amelyet gyakran kevernek a fizioterápiával pedig ezeken a terápiákon belül egy szűkebb halmaz. Azok a kezelések számítanak fizikoterápiás gyógymódnak, amelyek a természetben is előforduló fizikai energiákat használják fel, a kémiai hatásokat nem. A legismertebb fizikoterápiás kezelések közé tartozik az elektroterápia, a lökéshullám terápia, de az ultrahangos kezelések is.

A fizioterápia fajtái

A fizioterápia fajtáit többféleképpen szokták csoportosítani. A különböző kezeléseket megkülönböztetik, például élettani hatásuk alapján aszerint, hogy a fájdalom/gyulladás csökkentésére, a keringés javítására, az izom relaxációjára, esetleg az állóképesség, erő növelésére használják az adott kezelést.

A terápiák elkülöníthetők még az adott szakterület szerint, melynek keretében alkalmazzák. A fizioterápia ugyanis szinte bármilyen szakorvosi kezelés része lehet: sok más terület mellett például a reumatológiában, ortopédiában, de az onkológiában és a pszichiátriában is egyaránt hasznos lehet.

Csoportosítási szempont lehet még az is, hogy milyen energia segítségével hat az adott terápia, ezek a következők lehetnek: mechanikai energiák, elektromos energia, fény-, hő-, mágnes és hidroterápia. Mechanikai energiát használunk például masszázsnál, elektromos energiát az elektródákkal való kezelés során, fényt a lézerkezeléseknél, hőt a szaunában, jégkamrában, mágnest pedig a mozgásszervi fájdalmak enyhítésére. Hidroterápia minden olyan vízben történő kezelés vagy mozgás, ami a víznyomást használja ki, tehát például a vízi torna is. Egyéb fizioterápiás kezelésnek szokták tekinteni a barlangterápiát, illetve az egyéb, nem fizioterápiás gyógymódokat, amelyek kémiai vagy fizikai és kémiai hatáson alapulnak.

Fizioterápia a Levendula Home-ban

Fő profilunknak megfelelően, amely a test és a lélek minél természetesebb és teljesebb gyógyítására való törekvésen alapszik, a Levendula Home szolgáltatásai között is megtalálhatók különböző fizioterápiás kezelések.

A sóklinika mellett különböző fajta masszázs és gyógytorna kipróbálására van lehetőség kicsiknek és nagyoknak egyaránt, illetve kifejezetten fizioterápiás konzultációra is foglalhat időpontot szakorvosainknál.


×

ÚJDONSÁG! Megnyílt a SPINEFIX Gerincgyógyászati Centrum! (Levendula Home A. épület)

Területeik:

-Gyógytorna
-Dekompressziós ágy(gerinc hatékony kezelése)
-Gerinc és vállövi lazító masszázs
-Kismama torna( személyre szabottan, gyógytornászok által)
-Bemer terápia
-Kinesio tape, Köpöly és egyéb kiegészítő kezelése

www.spinefix.hu
+36 20 421 4247
info@spinefix.hu

FIGYELEM! Bőrgyógyászati rendelésünknél várólistával dolgozunk, ezért lemondást a megadott időpont elött 24 órával tudunk elfogadni és így más páciensnek átadni a helyet. Amennyiben nem történik meg az időpont lemondása, úgy következő időpontot nem áll módunkban felkinálni. Mindenképp szíveskedjenek jelezni ha valamilyen oknál fogva nem tudnak megjelenni a rendelésen! Köszönjük a megértést!

Dr. Glásel Éva Ultrahangos rendelésére a 06-30-4121721-es telefonszámon vagy a "glaselultrahang.hu" oldalon tudnak időpontot foglalni.

Dr. PARRAGI PÉTER rendelésére a 06-20-5858426-os telefonszámon vagy a paragi.hu oldalon tudnak időpontot foglalni a "Magánrendelések/Levendula Home" fül alatt.

Dr. Boha Katalin Neurológiai rendelésére a 06-30-9714696-os telefonszámon tudnak időpontot kérni.

 Dr. KHATIB ABDALLA rendelésére a 06-30-9911020 -as telefonszámon vagy a drkhatib.hu oldalon tudnak időpontot foglalni az "online foglalás" fül alatt.