Covid-19 koronavírus szerológiai és antigén gyorstesztekről tájékoztató

A vizsgálatokon TÜNETMENTESEN, (homlok lázmérővel ellenőrizzük), egyszerre 1 páciens, csak SZÁJMASZKBAN és KESZTYŰBEN lehet résztvenni!

A vizsgálatokat dr. Lamboy Beáta belgyógyász, nefrológia, diabetológia szakorvosunk végzi és értékeli.


1. Szerológiai Gyorsteszt

Kinek ajánljuk?

- Mindazoknak, akik szeretnék megtudni, hogy átestek-e a koronavírus fertőzésen. A teszt ezen betegek esetében is csak akkor lesz pozitív, ha a vizsgálat idején a vérükben (még) található koronavírus elleni antitest.
- Akiknek rokonságában, ismerősei közül influenzás tünetei voltak valakinek, vagy érintkezett hasonló tünetű emberekkel, de egészséges.
- Aki egészséges, de kénytelen fokozott rizikójú rokonokkal, ismerősökkel érintkezni,
- Aki egészséges, de külföldön járt az elmúlt egy hónapban, és szeretné tudni, hogy átesett-e ilyen fertőzésen,
- Aki már egészséges, de korábban átesett influenzaszerű betegségen, és kíváncsi arra, hogy van-e kimutatható mennyiségű ellenanyaga a koronavírussal szemben.

Kit nem tudunk fogadni a szerológiai gyorstesztre?

Akinek az általunk mért testhőmérséklete a megérkezéskor meghaladja a 37 Celsius fokot.
Akinek felső légúti, illetve hurutos tünetei vannak.
Aki nem jelentkezett be előre online a weboldalon (www.levendulahome.hu) keresztül, vagy nem rendelkezik előjegyzéssel a recepción. (Recepció: 06-23-232-162 minden nap 15 h-ig)

Mit kell tudni a szerológiai gyorstesztről?

Az immunológiai gyorstesztek sosem 100%-osak, azaz nem alkalmasak diagnózis felállítására. A klinikai tünetekkel, korelőzménnyel és más laboratóriumi leletekkel együttesen kell értékelni az eredményt. Abban az esetben, ha a beteg vére a vizsgálat időpontjában nem tartalmaz elegendő antitestet előfordulhat, hogy tévesen-negatív eredményt kapunk.
Az általunk használt COVID-19 IgM/IgG Ab gyorsteszt a szerológiai, immunológiai gyorstesztek csoportjába sorolható. A teszt a szervezetbe került vírusra adott immunválaszt mutatják ki (immunglobulinokat). Általában egy korai IgM és egy későbbi IgG immunválaszt mérnek egyszerre.
Az általunk használt teszt OGYÉI engedéllyel rendelkezik (OGYÉI reg. szám: 19696/20). Több, más módszerrel (PCR) is igazoltan koronavírus fertőzésben szenvedő, vagy azon átesett betegen korházi körülmények között kipróbálásra került és a klinikai képnek megfelelő eredmények születtek.
A vizsgálat ujjbegyből történő 1-2 csepp vérvétellel történik.
Az eredmény 15 perc múlva készül el. Addig a páciens a kijelölt váróban várakozik vagy a belső parkolónkban.

A tesztnek 4 eredménye lehet:

1. Negatív
2. IgM pozitív
3. IgG pozitív
4. IgM és IgG pozitív

A tesztek szenzitivítása (a valós pozitív a pozitív eredmény) és specificitása (a biztos negatív a negatív eredmény) a gyártó adatai szerint nagyon magas, 95-100%. A teszt kontrollcsíkkal is rendelkezik a biztosabb értékelés érdekében.
A szerológiai tesztek eredményének további megerősítésére egyes esetekben az rt-PCR vizsgálat elvégzése is ajánlott.

2. Antigén gyorsteszt

Kinek ajánljuk?

- Mindazoknak, akik szeretnék megtudni, hogy a teszt időpontjában fertőzök lehetnek-e?
- Akik külföldi utazást terveznek és a határátkelőknél belépési feltétel az antigént teszt eredményének felmutatása.
- Akik orvosi vizsgálatra terveznek menni és annak előfeltétele az antigén gyors teszt felmutatása. Legtöbb magán orvosi szolgáltató az antigén gyors teszt eredményét elfogadja!
- Akik régen látott időskori rokonait szeretné meglátogatni, de csak a teszt elvégzése után vállalják fel a találkozást.
- Olyan munkáltatóknak, akik szeretnék „homeoffice-ból” visszahívni a dolgozóit és szeretnék tudni, hogy van-e köztük olyan aki Covid-19-el fertőző lehet.

Antigén gyorsteszt (Antigén mobilteszt) jellemzői:

- DIREKT VÍRUSKIMUTATÁSON ALAPULÓ GYORSTESZT
- MINTAVÉTEL A GARATBÓL TÖRTÉNIK
- A SZEROLÓGIAI GYORSTESZTEKKEL SZEMBEN, SOKKAL PONTOSABB EREDMÉNYT MUTAT 15 PERCEN BELÜL
- TESZTELÉSI PROTOKOLL RÉSZEKÉNT ELŐSZÖR A SZÁLLÍTÓNKNÁL ELÉRHETŐ
- ELŐ- ÉS UTÓSZŰRÉSEKRE JAVASOLT
- rt PCR (laboratóriumi) TESZTTEL KOMBINÁLVA JAVASOLT- ha 100%-os diagnosztizálás szükséges.(pl. állami magas kockázatú beavatkozások esetén)

Az antigén mobilteszt 15 percen belül ad eredményt egy egyszerűen nyerhető nasopharyngeális (garatváladék) mintából, a vírusantigén direkt kimutatásával.
Így a teszt arra válaszol, hogy a páciens a mintavétel időpontjában fertőző lehet-e.

Szemben az IgM és IgG kimutatására szolgáló tesztekkel, amelyek egy esetlegesen korábban lezajlott fertőzést mutathatnak ki, ez a teszt direkt módon a vírus jelenlétét detektálja. Ez hasznos segítség lehet azon orvosok számára, akik páciensekkel találkoznak rendelésükön. Illetve alkalmas lehet arra, hogy a PCR előtt előszűrésként alkalmazzuk. Akár önálló diagnosztikára is alkalmas lehet. Az itt kimutatott pozitív eseteket javasolt azonban PCR-rel megerősíteni.
Előnye: nem kell hozzá komolyabb háttérlabor, és 15 percen belül eredményt kapunk. A COVID-19 antigénre való specificitása 95%, szenzitivitása 70%
A páciens mintavétel előtti előkészületei: A mintavétel eredményének pontossága érdekében a mintavétel előtti 6-8 órában tilos a páciensnek ennie, innia, fogat mosnia, dohányoznia, vagy bármilyen olyan tevékenységet végeznie, amivel befolyásolhatja a nyálkahártya váladékának sűrűségét, összetételét.

A teszt teljesítménye

Érzékenység – Specifitás  Az rt--PCR-rel összehasonlítva szenzitivitása 60%, érzékenységi küszöbe 85,7%, specifitása 100%, pozitív prediktív értéke: 100%, negatív prediktív értéke 85,2%, összesített érzékenysége 87,9%.
Interferencia, keresztinterferenciái: A teszt vizsgálata során semmilyen felsőlégúti, vagy egyéb humán baktériummal és vírussal való keresztérzékenységi reakciót nem mutattak ki. A teszt csak és kizárólag a COVID-19 antigénre specifikus.
Ez a teszt minőségi, nem képes kimutatni a mintában jelenlévő antigének mennyiségét. További laboratóriumi vizsgálat szükséges a biztos diagnózis felállításához.

A páciens mintavétel előtti előkészületei: A mintavétel eredményének pontossága érdekében a mintavétel előtti 6-8 órában tilos a páciensnek ennie, innia, fogat mosnia, dohányoznia, vagy bármilyen olyan tevékenységet végeznie, amivel befolyásolhatja a nyálkahártya váladékának sűrűségét, összetételét.

Angol nyelvű leletet is biztosítunk mindkét teszt esetében!

Mit kell tenni, ha a gyorstesztek valamelyikét szeretné igénybe venni?

Bejelentkezés vizsgálatra

Bejelentkezés önállóan vagy a recepció segítségével végzett ONLINE időpontfoglalással lehetséges.
Online felületen: szerológiai tesztre: Csutörtök 12-15 között és Szombat 9-12-között, Antigén tesztre: Szerdán 8-11-ig

lehet időpontot foglalni:

levendulahome.hu/onlinefoglalás/Covid19 szerológiai gyorsteszt vagy Covid19 Antigén gyorsteszt

Kért adatok:

NÉV, Telefonszám, email cím.*
* Az adatokat bizalmasan kezeljük az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak szerint.

Megérkezés a vizsgálatra

Az érintés mentes személyes kontaktus miatt arra kérünk mindenkit, hogy:

FIGYELEM:

NE a szokásos bejáraton, hanem a hátsó (udvari) parkoló felől érkezzen, vagy ha gyalogosan érkezik kövesse az iránymutatást miszerint hátulról közelíti meg a földszinti orvosi szobát, vagy a belső parkolóban felállított pavilont, melyek biztosítják a teljes elkülönítést a ház többi részétől.

Amint kész a teszt, az eredményt rávezetjük a leletre vagy a páciens fotót is készíthet róla a saját telefonjával.

Pozitív teszteredmény esetén az aktuális járványügyi eljárásrendnek megfelelően járunk el, és a teendőkről tájékoztatjuk a beteget.

- A szerológiai gyorsteszt ára: 9.000,- Ft.
- Az antigén gyorsteszt ára: 19.000,- Ft. A kombinált teszt ára 26.000 Ft.


A számlát a helyszínen adjuk át.
 

Felhasznált források:

• who.int • hbr.org • thermofisher.com • enzolifesciences.com • sciencedaily.com • World Health Organization (WHO). WHO Statement Regarding Cluster of Pneumonia Cases in Wuhan, China. Beijing: WHO; 9 Jan 2020. [Accessed 26 Jan 2020]. https://www.who.int/china/news/detail/09-01-2020-who-statement-regarding-clusterofpneumonia-cases-in-wuhan-china • Weiss SR, Leibowitz JL. Coronavirus pathogenesis. Adv Virus Res 2011;81:85-164. PMID:22094080 DOI:10.1016/B978-0-12- 385885-6.00009-2 • Su S, Wong G, Shi W, et al. Epidemiology, genetic recombination, and pathogenesis of coronaviruses. Trends Microbiol 2016;24:490-502. PMID:27012512 DOI:10.1016/j.tim.2016.03.003 • Cui J, Li F, Shi ZL. Origin and evolution of pathogenic coronaviruses. Nat Rev Microbiol 2019;17:181-192.PMID:30531947 DOI:10.1038/s41579-018-0118-9 • World Health Organization (WHO). Coronovirus. https://www.who.int/health-topics/coronavirus

×

ÚJDONSÁG! Tisztelt Pácienseink!

 

Örömmel tudatjuk Önökkel, hogy 2020 október 1.-től a szolgáltatási palettánk speciális szűrő csomagokkal és laboratóriumi vizsgálatok elérhetőségének lehető legszélesebb körével bővül!

 

Gyermekek vérvételét alsó korhatár nélkül vállaljuk.

 

A vizsgálatokra bejelentkezés szükséges.

 

Recepció: 06-23-232-162

online: www.levendulahome.hu