Covid-19 IgG antitest, szerológiai és antigén gyorstesztekről, valamint PCR tesztről tájékoztató

A vizsgálatokon lehetőleg TÜNETMENTESEN, (homlok lázmérővel ellenőrizzük), egyszerre 1 páciens, csak SZÁJMASZKBAN és KESZTYŰBEN lehet résztvenni!

1. IgG antitest mérése vérből (labor)

Kinek ajánljuk?

- Aki már egészséges, de korábban átesett "influenzaszerű" betegségen, beteg volt és kíváncsi arra, hogy van-e a vérében kimutatható mennyiségű ellenanyaga a koronavírussal szemben.

Ha a vérben kimutatható az antitest a vírussal szemben, jogosulttá válik az illető 4 hónapos védettségi igazolásra.

A vizsgálatokat labor asszisztens végzi és hitelesített labor értékeli (Synlab)

Ára: 10.000 Ft

Labor: Hétfő, Kedd és Csütörtöki napokon, reggel 7-től.

Jelentkezés: online vagy a recepció telefonszámán: 06-23-232-162

2. Szerológiai Gyorsteszt (orvos)-átmenetileg szünetel!

A vizsgálatokat dr. Lamboy Beáta belgyógyász, nefrológia, diabetológia szakorvosunk végzi és értékeli.

Kinek ajánljuk?

- Mindazoknak, akik szeretnék megtudni, hogy átestek-e a koronavírus fertőzésen. A teszt ezen betegek esetében is csak akkor lesz pozitív, ha a vizsgálat idején a vérükben (még) található koronavírus elleni antitest.
- Akiknek rokonságában, ismerősei közül influenzás tünetei voltak valakinek, vagy érintkezett hasonló tünetű emberekkel, de egészséges.
- Aki egészséges, de kénytelen fokozott rizikójú rokonokkal, ismerősökkel érintkezni,
- Aki egészséges, de külföldön járt az elmúlt egy hónapban, és szeretné tudni, hogy átesett-e ilyen fertőzésen,
- Aki már egészséges, de korábban átesett influenzaszerű betegségen, és kíváncsi arra, hogy van-e kimutatható mennyiségű ellenanyaga a koronavírussal szemben.

Kit nem tudunk fogadni a szerológiai gyorstesztre?

Akinek az általunk mért testhőmérséklete a megérkezéskor meghaladja a 37 Celsius fokot.
Akinek felső légúti, illetve hurutos tünetei vannak.
Aki nem jelentkezett be előre online a weboldalon (www.levendulahome.hu) keresztül, vagy nem rendelkezik előjegyzéssel a recepción. (Recepció: 06-23-232-162 minden nap 15 h-ig)

Mit kell tudni a szerológiai gyorstesztről?

Az immunológiai gyorstesztek sosem 100%-osak, azaz nem alkalmasak diagnózis felállítására. A klinikai tünetekkel, korelőzménnyel és más laboratóriumi leletekkel együttesen kell értékelni az eredményt. Abban az esetben, ha a beteg vére a vizsgálat időpontjában nem tartalmaz elegendő antitestet előfordulhat, hogy tévesen-negatív eredményt kapunk.
Az általunk használt COVID-19 IgM/IgG Ab gyorsteszt a szerológiai, immunológiai gyorstesztek csoportjába sorolható. A teszt a szervezetbe került vírusra adott immunválaszt mutatják ki (immunglobulinokat). Általában egy korai IgM és egy későbbi IgG immunválaszt mérnek egyszerre.
Az általunk használt teszt OGYÉI engedéllyel rendelkezik (OGYÉI reg. szám: 19696/20). Több, más módszerrel (PCR) is igazoltan koronavírus fertőzésben szenvedő, vagy azon átesett betegen korházi körülmények között kipróbálásra került és a klinikai képnek megfelelő eredmények születtek.
A vizsgálat ujjbegyből történő 1-2 csepp vérvétellel történik.
Az eredmény 15 perc múlva készül el. Addig a páciens a kijelölt váróban várakozik vagy a belső parkolónkban.

A tesztnek 4 eredménye lehet:

1. Negatív
2. IgM pozitív
3. IgG pozitív
4. IgM és IgG pozitív

A tesztek szenzitivítása (a valós pozitív a pozitív eredmény) és specificitása (a biztos negatív a negatív eredmény) a gyártó adatai szerint nagyon magas, 95-100%. A teszt kontrollcsíkkal is rendelkezik a biztosabb értékelés érdekében.
A szerológiai tesztek eredményének további megerősítésére egyes esetekben az rt-PCR vizsgálat elvégzése is ajánlott.

3. Antigén gyorsteszt (orvos)-átmenetileg szünetel!

Kinek ajánljuk?

- Mindazoknak, akik szeretnék megtudni, hogy a teszt időpontjában fertőzök lehetnek-e?
- Akik külföldi utazást terveznek és a határátkelőknél belépési feltétel az antigént teszt eredményének felmutatása.
- Akik orvosi vizsgálatra terveznek menni és annak előfeltétele az antigén gyors teszt felmutatása. Legtöbb magán orvosi szolgáltató az antigén gyors teszt eredményét elfogadja!
- Akik régen látott időskori rokonait szeretné meglátogatni, de csak a teszt elvégzése után vállalják fel a találkozást.
- Olyan munkáltatóknak, akik szeretnék „homeoffice-ból” visszahívni a dolgozóit és szeretnék tudni, hogy van-e köztük olyan aki Covid-19-el fertőző lehet.

Antigén gyorsteszt (Antigén mobilteszt) jellemzői:

- DIREKT VÍRUSKIMUTATÁSON ALAPULÓ GYORSTESZT
- MINTAVÉTEL A GARATBÓL TÖRTÉNIK
- A SZEROLÓGIAI GYORSTESZTEKKEL SZEMBEN, SOKKAL PONTOSABB EREDMÉNYT MUTAT 15 PERCEN BELÜL
- TESZTELÉSI PROTOKOLL RÉSZEKÉNT ELŐSZÖR A SZÁLLÍTÓNKNÁL ELÉRHETŐ
- ELŐ- ÉS UTÓSZŰRÉSEKRE JAVASOLT
- rt PCR (laboratóriumi) TESZTTEL KOMBINÁLVA JAVASOLT- ha 100%-os diagnosztizálás szükséges.(pl. állami magas kockázatú beavatkozások esetén)

Az antigén mobilteszt 15 percen belül ad eredményt egy egyszerűen nyerhető nasopharyngeális (garatváladék) mintából, a vírusantigén direkt kimutatásával.
Így a teszt arra válaszol, hogy a páciens a mintavétel időpontjában fertőző lehet-e.

Szemben az IgM és IgG kimutatására szolgáló tesztekkel, amelyek egy esetlegesen korábban lezajlott fertőzést mutathatnak ki, ez a teszt direkt módon a vírus jelenlétét detektálja. Ez hasznos segítség lehet azon orvosok számára, akik páciensekkel találkoznak rendelésükön. Illetve alkalmas lehet arra, hogy a PCR előtt előszűrésként alkalmazzuk. Akár önálló diagnosztikára is alkalmas lehet. Az itt kimutatott pozitív eseteket javasolt azonban PCR-rel megerősíteni.
Előnye: nem kell hozzá komolyabb háttérlabor, és 15 percen belül eredményt kapunk. A COVID-19 antigénre való specificitása 95%, szenzitivitása 70%
A páciens mintavétel előtti előkészületei: A mintavétel eredményének pontossága érdekében a mintavétel előtti 6-8 órában tilos a páciensnek ennie, innia, fogat mosnia, dohányoznia, vagy bármilyen olyan tevékenységet végeznie, amivel befolyásolhatja a nyálkahártya váladékának sűrűségét, összetételét.

A teszt teljesítménye

Érzékenység – Specifitás  Az rt--PCR-rel összehasonlítva szenzitivitása 60%, érzékenységi küszöbe 85,7%, specifitása 100%, pozitív prediktív értéke: 100%, negatív prediktív értéke 85,2%, összesített érzékenysége 87,9%.
Interferencia, keresztinterferenciái: A teszt vizsgálata során semmilyen felsőlégúti, vagy egyéb humán baktériummal és vírussal való keresztérzékenységi reakciót nem mutattak ki. A teszt csak és kizárólag a COVID-19 antigénre specifikus.
Ez a teszt minőségi, nem képes kimutatni a mintában jelenlévő antigének mennyiségét. További laboratóriumi vizsgálat szükséges a biztos diagnózis felállításához.

A páciens mintavétel előtti előkészületei: A mintavétel eredményének pontossága érdekében a mintavétel előtti 6-8 órában tilos a páciensnek ennie, innia, fogat mosnia, dohányoznia, vagy bármilyen olyan tevékenységet végeznie, amivel befolyásolhatja a nyálkahártya váladékának sűrűségét, összetételét.

Angol nyelvű leletet is biztosítunk mindkét teszt esetében!

4. PCR és influenza A+B teszt (labor)

Mit vizsgálunk?

A PCR (polimeráz láncreakció) segítségével a koronavírus RNS-részét lehet kimutatni. A vizsgálat a legfejlettebb mikrobiológiai eljárás, ami igen nagy biztonsággal jelzi a vírus RNS-jelenlétét, már alacsony vírusszám esetén is. A teszt akkor pozitív, ha a koronavírus megtalálható a véráramban és a légutak nyálkahártyáján. Nagy előnye, hogy a vírus által okozott tünetek megjelenése előtti néhány napban is pozitív eredményt adhat, de mivel nem minden esetben, ezért szükséges lehet a vizsgálatot megismételni. Ha a koronavírus-fertőzött meggyógyul, a vírus eltűnik a nyálkahártyáról, ezért egy újabb teszt elvégzése igazolhatja a betegség megszűnését. Pozitív teszt után végzett negatív teszttel mutatható ki, hogy a betegség már nincs jelen a szervezetben.

A vizsgálat által a fertőzés után pár nappal már kimutatható az esetleges fertőződés, a jelenleg rendelkezésre álló tesztek közül a legkorábban.

Negatív eredmény nem zárja ki egyértelműen a vírus jelenlétét (a fertőzés korai szakasza), így szükségessé válhat a teszt megismétlése a kórtörténet, valamint tünetek figyelembe vétele alapján.

A csomag része az influenza vírus A és B típusának kimutatása, melyek a humán influenzás megbetegedések zöméért felelősek.

A vizsgálatokat labor asszisztens végzi és hitelesített labor értékeli (Synlab)

Hogyan készüljön a vozsgálatra?

A vizsgálat előzetes bejelentkezés alapján történik.

Orrnyálkahártyáról és garatból történik a mintavétel, melyre csak TÜNETMENTES pácienseket tudunk fogadni.

Fontos: a mintavételt megelőző 4-5 órában nem szabad inni, étkezni, dohányozni, rágózni, fogat mosni/szájöblítőt használni, orrsprayt/orrcseppet alkalmazni! Ezáltal ugyanis a teszt téves eredményt adhat.

Leletkiadási idő

1-3 nap.

A lelet kézhezvétele után

Amennyiben a teszt pozitív eredményt ad, feltétlenül értesítse róla háziorvosát!

Az ár magában foglalja a mintavételi- és adminisztrációs díjat is.

Mit kell tenni, ha a gyorstesztek valamelyikét szeretné igénybe venni?

Bejelentkezés vizsgálatra

Bejelentkezés önállóan vagy a recepció segítségével végzett ONLINE időpontfoglalással illetve telefonon lehetséges.
 

Hogy lehet időpontot foglalni:

levendulahome.hu/onlinefoglalás

Kért adatok:

NÉV, Telefonszám, email cím.*
* Az adatokat bizalmasan kezeljük az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak szerint.

Megérkezés a vizsgálatra

Az érintés mentes személyes kontaktus miatt arra kérünk mindenkit, hogy:

FIGYELEM:

NE a szokásos bejáraton, hanem a hátsó (udvari) parkoló felől érkezzen, vagy ha gyalogosan érkezik kövesse az iránymutatást miszerint hátulról közelíti meg a földszinti orvosi szobát, vagy a belső parkolóban felállított pavilont, melyek biztosítják a teljes elkülönítést a ház többi részétől.

bejárat

Amint kész a teszt, az eredményt rávezetjük a leletre vagy a páciens fotót is készíthet róla a saját telefonjával.

Pozitív teszteredmény esetén az aktuális járványügyi eljárásrendnek megfelelően járunk el, és a teendőkről tájékoztatjuk a beteget.

ÁRAK:
- Az IgG antitest teszt AKCIÓS ára: 10.000,- Ft. 
- A PCR teszt AKCIÓS ára: 15.200,- Ft. 

Felhasznált források:

• who.int • hbr.org • thermofisher.com • enzolifesciences.com • sciencedaily.com • World Health Organization (WHO). WHO Statement Regarding Cluster of Pneumonia Cases in Wuhan, China. Beijing: WHO; 9 Jan 2020. [Accessed 26 Jan 2020]. https://www.who.int/china/news/detail/09-01-2020-who-statement-regarding-clusterofpneumonia-cases-in-wuhan-china • Weiss SR, Leibowitz JL. Coronavirus pathogenesis. Adv Virus Res 2011;81:85-164. PMID:22094080 DOI:10.1016/B978-0-12- 385885-6.00009-2 • Su S, Wong G, Shi W, et al. Epidemiology, genetic recombination, and pathogenesis of coronaviruses. Trends Microbiol 2016;24:490-502. PMID:27012512 DOI:10.1016/j.tim.2016.03.003 • Cui J, Li F, Shi ZL. Origin and evolution of pathogenic coronaviruses. Nat Rev Microbiol 2019;17:181-192.PMID:30531947 DOI:10.1038/s41579-018-0118-9 • World Health Organization (WHO). Coronovirus. https://www.who.int/health-topics/coronavirus

×

ÚJDONSÁG!

Megnyílt a Sebészeti, Esztétikai és Plasztikai sebészeti magánrendelés!

Dr. SEFFER GERGELY sebész, plasztikai sebész szakorvos rendelési ideje kedd: 17:00-20:00-ig

Jelentkezés: 06-23-232-162 és online

 FIGYELEM! Bőrgyógyászati rendelésünknél várólistával dolgozunk, ezért lemondást a megadott időpont elött 24 órával tudunk elfogadni és így más páciensnek átadni a helyet. Amennyiben nem történik meg az időpont lemondása, úgy következő időpontot nem áll módunkban felkinálni. Mindenképp szíveskedjenek jelezni ha valamilyen oknál fogva nem tudnak megjelenni a rendelésen! Köszönjük a megértést!

Dr. Glásel Éva Ultrahangos rendelésére a 06-30-4121721-es telefonszámon vagy a "glaselultrahang.hu" oldalon tudnak időpontot foglalni.

Dr. PARRAGI PÉTER rendelésére a 06-20-5858426-os telefonszámon vagy a paragi.hu oldalon tudnak időpontot foglalni a "Magánrendelések/Levendula Home" fül alatt.

Dr. Boha Katalin Neurológiai rendelésére a 06-30-9714696-os telefonszámon tudnak időpontot kérni.

 Dr. KHATIB ABDALLA rendelésére a 06-30-9911020 -as telefonszámon vagy a drkhatib.hu oldalon tudnak időpontot foglalni az "online foglalás" fül alatt.

FAMILY SMILE DENTAL fogászatra a 06-30-661-8561-es teleofnszámon tudnak jelentkezni.

SPINEFIX Gerincgyógyászati Centrumba a 06-20-421-4247-as telefonszámon tudnak jelentkezni.

info@spinefix.hu

www.spinefix.hu